Mini-Matthäus - 3 april 2011

    TERUG

Wat is de Mini-Matthäus?
De Mini-Matthäus is een verkorte versie van de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. Vier belangrijke stukken uit het verhaal van Matthäus worden daarbij tot klinken gebracht. Dat gebeurt grotendeels in de oorspronkelijke vorm, met recitatieven, aria’s, koralen en andere koorstukken.
Deze beschrijving geldt voor de Mini-Matthäus die door het Kleinkoor Ootmarsum wordt gebracht. Elders in het land is wel eens een Mini-Matthäus uitgevoerd die alleen uit koralen en wat aria’s bestond, en ook een Mini-Matthäus waarvan de muziek was vereenvoudigd. Wij streven ernaar om de oorspronkelijke muziek te laten horen, compleet met een orkest van violen, celli, fluiten, hobo’s enz. en met vijf zangsolisten. Verschillende bekende melodieën zullen bij de uitvoeringen in Ootmarsum te horen zijn, inclusief de beroemde aria’s ‘Ich will dir mein Herze schenken’ en ‘Erbarme dich, mein Gott’.

Waarom een Mini-Matthäus?
Het Kleinkoor Ootmarsum heeft al negen jaar passieconcerten gegeven waarbij soms korte gedeelten uit de Passionen van Bach werden gezongen, maar ook vaak werk van andere componisten. In 2009 is een langer gedeelte uit de Johannes-Passion van Bach uitgevoerd. Voor ons tiende passieconcert in Ootmarsum wilden we ons toeleggen op de muziek uit de Matthäus-Passion, maar dan in een andere vorm dan anderen het al doen.
Misschien herkent u uitspraken zoals deze:
“De Matthäus-Passion? Mooie muziek, maar drie uur in een kerk zitten, dat houd ik niet vol.”
“Ik zou de Matthäus-Passion best eens willen horen, maar een kaartje voor een concert kost tientallen euro’s.”
Voor deze muziekliefhebbers is de Mini-Matthäus een goede oplossing. Een aantal van de mooiste stukken uit de Matthäus-Passion wordt in Ootmarsum ten gehore gebracht, maar het concert duurt niet veel langer dan een uur, en de kaartjes kosten (in voorverkoop) 8 euro.

Wie verzorgen dit concert?
In de eerste plaats het Kleinkoor Ootmarsum, dat de afgelopen jaren al de nodige ervaring met dit soort muziek heeft opgedaan en ernaar uitkijkt om een concert gewijd aan een van de grootste muzikale meesterwerken te geven. Daarbij het Bachorkest Ootmarsum, een projectorkest van 16 musici, waarin de belangrijkste instrumentale partijen worden gespeeld door docenten van de Muziekschool Twente en de Muziekschool Hof van Twente. Het orgel wordt bespeeld door Jaap Vonk, het concert wordt geleid door de dirigent Frans Heijdemann. De zangsolisten zijn:

Ivette van LaarIvette van Laar – sopraan
Ivette van Laar studeerde aan het Conservatorium Enschede en de Messiaen Academie en volgde masterclasses bij Roberta Alexander, Charles van Tassel, Kevin Smith, Konrad Richter, Alison Pearce, Sampsa Konttinen en David Wilson-Johnson. Zij zong rollen in de opera’s Suor Angelica (Puccini), Rigoletto (Verdi), Ascanio in Alba (Mozart), Hin und zurück (Hindemith) en Le Nozze di Figaro (Mozart). Ook was ze soliste in oratoria van Carissimi, Haydn, Taggatz en Bach. Sinds 2009 is Ivette van Laar als ‘Diva’ verbonden aan Stichting Diva Dichtbij, om mensen in verpleeghuizen een muzikale en theatrale ervaring van heel dichtbij te laten beleven. Met de gitarist Jaap Majoor vormt zij het Duo'78. In 2008 kwam hun eerste cd en dvd ‘Zee van Willekeur’ uit. Onlangs gaven zij zes concerten in Zuid-Frankrijk. Ivette van Laar is ook werkzaam als zangdocente en leidt een kinderkoor.


Leonie van RhedenLeonie van Rheden – alt-mezzo
Leonie van Rheden won op 17-jarige leeftijd de eerste prijs bij het Deutekom Junior Concours van de Nationale Reisopera. Ze had toen pas een half jaar zangles gehad. Intussen heeft ze haar zangstudie voortgezet aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem. Regelmatig treedt ze als altsoliste in cantates van Bach op bij het Gelders Bach Collegium in Apeldoorn. Verder trad ze op bij de Brassband Gelderland, bij Muziektheater Transparant te Antwerpen en met het internationaal bekende Vocaal Ensemble Quink. In 2010 maakte ze een tournee door Nederland met Opera Minora, waarbij ze de rol van Dido zong in de opera Dido and Aeneas van Purcell.


Jens ZumbültJens Zumbült – tenor
Wegens ziekte van de tenor Jens Krekeler wordt de tenorpartij overgenomen door Jens Zumbült uit Münster. Deze tenor heeft solopartijen gezongen in alle grote werken van Bach: de Mattháus- en Johannes-Passion, het Weihnachtsoratorium, de Hohe Messe en het Magnificat. Daarnaast is hij als opgetreden in missen en oratoria van Händel, Haydn, Mendelssohn, Schütz en Vivaldi. Hij heeft operarollen gezongen in Le Nozze di Figaro (Mozart), Acis and Galathea (Händel) en La Traviata (Verdi), en de titelrol in Albert Herring van Britten. Tevens maakt Jens Zumbült deel uit van het vocaal ensemble Piú Monteverdiano en is hij werkzaam als zangpedagoog en koordirigent.


Theo KruseTheo Kruse – bariton
De bariton Theo Kruse begon zijn zangopleiding bij Robert Bruins en vervolgde deze bij Klaziene van der Vinne, Arjan Blanken en Magareth Beunders. Hij sloot zijn studie af bij de Enschedese zangpedagoge Hannie Borgerink. Daarnaast deed hij acteerervaring op in de operaklas van Johan van Haagen. Theo Kruse is prijswinnaar van het tv-programma Una Voce Particolare en van het Bouwfonds Vocalistenconcours te Zwolle. Naast operarepertoire heeft hij liederen van Schubert, Schumann, Brahms en Duparc gezongen en solopartijen in oratoria van Bach, Haydn, Händel en Mendelssohn.


Hans van der WerfHans van der Werf  - bas
Hans van der Werf staat bekend als een veelzijdige musicus. Als pianist, dirigent, zanger en docent heeft hij zich op vele manieren in de regio laten horen. Dankzij zijn attente pianospel is hij geliefd als begeleider van zangers en koren. Als bassolist is hij in verschillende cantates en oratoria te horen geweest, o.a. in ‘Elias’ van Mendelssohn en de ‘Fantasia on Christmas Carols’ van Vaughan Williams.Mini-Matthäus: zondag 3 april om 15.30 uur in de Simon en Judaskerk, Ootmarsum.
Kaarten zijn t/m 2 april verkrijgbaar bij de VVV te Ootmarsum (8,00 euro) en op 3 april vanaf 15.00 uur bij de ingang van de kerk (10,00 euro).